niedziela, 30 marca 2014

Marchewka glazurowana w miodzie z imbirem

Do dań z mięsa lub ryby najlepsze są surówki. Często przygotowuję również inne smaczne dodatki. Jednym z nich jest glazurowana marchewka. Nie wymaga dużo czasu podczas przygotowania, a jest doskonałym uzupełnieniem obiadu a smakuje....  fantastycznie :) Słodycz  marchewki i miodu przełamana ostrym imbirem zaskakują doskonałym smakiem.  Tak podana marchewka może stanowić idealnie danie jako przekąska, ale wówczas dla lepszego efektu wizualnego najlepiej użyć mini marchewki
 

Składniki:
500 g marchewki
mały kawałek imbiru w korzeniu
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka masła
sól  i pieprz
ulubione zioła
 
Wykonanie:
Marchewki po obraniu i umyciu pokroiłam w słupki.
 

Wstawiłam na gaz do gotowałam na około 7-10 minut w osolonej wodzie. Odcedziłam i przelałam dla zahartowania zimną wodą.  Marchewki nie mogą być za miękkie. Na patelni rozgrzałam masło, dodałam miód i drobno pokrojony imbir. Chwilę podsmażyłam i włożyłam marchewkę.
 
 
 
Posoliłam posypałam pieprzem. Wymieszałam, żeby glazura objęła całą marchewkę i zdjęłam z gazu, kiedy marchewka się zeszkliła. Na koniec wystarczy posypać ziołami wg uznania tymiankiem, koperkiem.... .
 
 
 
Jest smacznym dodatkiem do dań mięsnych i nie tylko....


   
Jeśli nie robiliście tak przygotowanej marchewki, czas to zmienić. Zachęcam więc do spróbowania i zapewniam, że gościć u Was będzie częściej. SMACZNEGO! Krys

 

29 komentarzy:

  1. Takie marchewki, wyglądają bardzo fajnie. To ciekawa odmiana jako dodatek do obiadu :D
    A ja zapraszam do siebie. Nominowałam twojego bloga, do fajnej blogowej zabawy. Więcej informacji w mojej ostatniej notce.

    OdpowiedzUsuń
  2. O jej :D Ja to muszę wypróbować! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Krysiu ja sprawdzę przepis na pewno:) marchewka wygląda wspaniale a takiej nie robię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu, nie robiłam ale czas na zmiany i będę robić :) bardzo mi się taka marchewka podoba :)))

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja mogę marchewkę jeść kilogramami ,super!.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam marchewkę, muszę spróbować po Twojemu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na marchewkę. Muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam gotowaną marchewkę, muszę wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiej wersji nie znałem - muszę dziś spróbować - strasznie jestem ciekaw tego smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. my też lubimy takie smaczne marcheweczki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam! Tylko ja moją kroję zawsze w kosteczkę. Imbir i słodycz marchewki to po prostu ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobię sobie dziś taką marcheweczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Już zapisuję do ulubionych, to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Powiem tylko tyle Krysiu: mniam , mniam... i pędzę po marcheweczkę do sklepu. Buziaki!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. jak nie przepadam za marchewką, tak glazurowane zajadam z wielkim smakiem

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam marchewkę pod każdą postacią. Na surowo, duszoną, a najbardziej taką z rosołu. Ma fajny delikatny słodko-słony smak. Chyba wypróbuję niedługo Twoją wersję z miodem i imbirem :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Glazuruję, dodatkowo dodaję żurawinę lub rodzynki ,a nawet mieszam z pokrojonymi porami i wszystko razem mieszam. Fajną mi dałaś podpowiedź z imbirem, którego smak uwielbiam w potrawach.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam marchewkę w każdej postaci, a Twój pomysł Krysiu na taką marchewkę bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Glazurowaną marchewkę uwielbiam, ale z miodem i imbirem nie robiłam. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  21. Od dawna się przymierzałam do takiej marchewki, ale kiedyś znalazłam przepis, w którym głównym składnikiem było masło. Przyznam, że skutecznie mnie do siebie zniechęcił :) Twój przepis, Krysiu, wygląda zupełnie odwrotnie - zachęcająco, wręcz pachnąco. Tym razem na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja robię podobną marchewkę, tylko kroje ja na drobną kostkę i dodaję drobno pokrojoną pietruszkę i duszę na masełku z imbirem. Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  23. Pani Krysiu, marchewka wypróbowana- rewelacja. Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń